Organitzador

A. C. lectura i pràctica llibre UCDM

Sala

Taller 2
QR Code

Dia

06 oct. 2024

Hora

11:00 - 14:00

Katha kahe so Kathak (Tallers dansa Kathak)

«Katha kahe so Kathak» significa la o ell que conta el conte es Kathak, es un lloc de paraules que vol dir que l’artista que interpreta l’historia es Kathak.
Aquest projecte dirigit pel mestre Fasih Ur-Rehman, va començar al juliol del 2012 a Barcelona, des de llavors aquest prestigiós mestre es desplaça regularment des de Londres (la ciutat on resideix actualment) fins a la nostre ciutat per impartir classes i tallers, i també per participar en espectacles i festivals. El projecte porta més de 12 anys en marxa a Barcelona, des de llavors han participat més de 300 persones en aquest projecte entre ballarins, músics i mestres, gent no només de Catalunya, Espanya i Europa sinó també d’Amèrica i Ásia. Cada any més persones se senten atretes per aquest projecte i ja son un referent a Europa.
Kathak es deriva del sànscrit, significa contar contes. Comença en temps remots, en les actuacions dels contacontes professionals anomenats kathakas que recitaven o cantaven històries èpiques i mitològiques amb alguns elements de dansa. La tradició dels kathakas era hereditària, les composicions passaven de generació en generació. Existeixen referències dels segles III i IV a.C. que es refereixen a aquests kathakas. A partir del segle XVI va ser traslladada a les corts reals en l’època mogol. Incorpora filosofia i pensaments tant de l’hinduisme com de l’islamisme, aporta aspectes ateus adaptant-se a les cultures d’Àsia Central i del subcontinent indi (Índia, Pakistan, Bangladesh i Nepal). Estudis recents asseguren que el flamenc prové d’aquest milenari art.
Fasih ur Rehman és la manifestació de l’estètica subtil i harmoniosa del Kathak, ha dedicat tota la seva carrera a tractar d’apropar la bellesa al públic a través d’aquest art. Des de Lahore, la ciutat on va nèixer, l’ha donat un nou sentit i forma mantenint alhora la seva puresa. És conegut per ser l’únic ballarí masculí de Pakistan i per la seva ferma defensa d’aquest art al seu país natal, enfront de la intolerància d’alguns sectors, lluitant per mantenir aquest art viu i fidel a les seves formes. Per això, en cada so dels seus Ghungroos (cascavells que s’aten als turmells) subjeu la història d’una lluita contínua i un compromís personal i profund amb Kathak. Aquest art que corre per les seves venes h’estat l’arma per lluitar contra els prejudicis i l’ha convertit en qui és avui, l’estel enlluernador de la Lahore-Lucknow Gharana (escola). La seva constància i el seu talent finalment van ser reconeguts al seu país, al 2006, va rebre el premi nacional “Tamgha-i-Imtiaz”. Va començar la seva carrera als 12 anys sota la ensenyança del Mestre Ghulam Maharaj Hussein que va nèixer a l’Índia i va rebre el títol de Maharaj a la Universitat de Benarés (Índia), i que després de la partició entre Índia i Pakistan, va establir-se en Lahore i plantar allí les primeres llavors creant la tècnica de l’Lahore-Lucknow Gharana. Fasih ur Rehman és descendent de la família real Mohammadzaj de Pakistan, família que descendeix al seu torn de Ahamd Shah Abdali, considerat el pare de l’Afganistan modern.

WordPress Lightbox Plugin