Katha kahe so Kathak (Tallers dansa Kathak)
«Katha kahe so Kathak» significa la o ell que conta el conte es Kathak, es un lloc de paraules que vol dir que l’artista que interpreta l’historia es Kathak.
Aquest projecte dirigit pel mestre Fasih Ur-Rehman, va començar al juliol del 2012 a Barcelona, des de llavors aquest prestigiós mestre es desplaça regularment des de Londres (la ciutat on resideix actualment) fins a la nostre ciutat per impartir classes i tallers, i també per participar en espectacles i festivals. El projecte porta més de 12 anys en marxa a Barcelona, des de llavors han participat més de 300 persones en aquest projecte entre ballarins, músics i mestres, gent no només de Catalunya, Espanya i Europa sinó també d’Amèrica i Ásia. Cada any més persones se senten atretes per aquest projecte i ja son un referent a Europa.
Kathak es deriva del sànscrit, significa contar contes. Comença en temps remots, en les actuacions dels contacontes professionals anomenats kathakas que recitaven o cantaven històries èpiques i mitològiques amb alguns elements de dansa. La tradició dels kathakas era hereditària, les composicions passaven de generació en generació. Existeixen referències dels segles III i IV a.C. que es refereixen a aquests kathakas. A partir del segle XVI va ser traslladada a les corts reals en l’època mogol. Incorpora filosofia i pensaments tant de l’hinduisme com de l’islamisme, aporta aspectes ateus adaptant-se a les cultures d’Àsia Central i del subcontinent indi (Índia, Pakistan, Bangladesh i Nepal). Estudis recents asseguren que el flamenc prové d’aquest milenari art.
Fasih ur Rehman és la manifestació de l’estètica subtil i harmoniosa del Kathak, ha dedicat tota la seva carrera a tractar d’apropar la bellesa al públic a través d’aquest art. Des de Lahore, la ciutat on va nèixer, l’ha donat un nou sentit i forma mantenint alhora la seva puresa. És conegut per ser l’únic ballarí masculí de Pakistan i per la seva ferma defensa d’aquest art al seu país natal, enfront de la intolerància d’alguns sectors, lluitant per mantenir aquest art viu i fidel a les seves formes. Per això, en cada so dels seus Ghungroos (cascavells que s’aten als turmells) subjeu la història d’una lluita contínua i un compromís personal i profund amb Kathak. Aquest art que corre per les seves venes h’estat l’arma per lluitar contra els prejudicis i l’ha convertit en qui és avui, l’estel enlluernador de la Lahore-Lucknow Gharana (escola). La seva constància i el seu talent finalment van ser reconeguts al seu país, al 2006, va rebre el premi nacional “Tamgha-i-Imtiaz”. Va començar la seva carrera als 12 anys sota la ensenyança del Mestre Ghulam Maharaj Hussein que va nèixer a l’Índia i va rebre el títol de Maharaj a la Universitat de Benarés (Índia), i que després de la partició entre Índia i Pakistan, va establir-se en Lahore i plantar allí les primeres llavors creant la tècnica de l’Lahore-Lucknow Gharana. Fasih ur Rehman és descendent de la família real Mohammadzaj de Pakistan, família que descendeix al seu torn de Ahamd Shah Abdali, considerat el pare de l’Afganistan modern.