Blog

馃獞 Ve茂na, baixa la teva cadira! Trobada de dones de Sant Antoni

馃挏 Amb el lema “Ve茂na, baixa la teva cadira!, Un espai on con猫ixer altres dones, xerrar i perqu猫 no, canviar el m贸n” el 20 de gener de 2023 i en el marc de la Festa Major de Sant Antoni s’ha celebrat la Trobada de dones de Sant Antoni. Les dones de Sant Antoni fa temps que es reuneixen per a parlar tots aquells temes de barri que les afecten. I 茅s que les dones representen m茅s del 50% del ve茂nat i la seva opini贸 ens importa i molt. Es va convocar al recent inaugurat Espai ve茂nal del Mercat de Sant Antoni. Les baixes temperatures feien recomanable el canvi d鈥檜bicaci贸, del carrer a un espai cobert. Quin gran encert! Va resultar un espai molt idoni per a compartir opinions i experi猫ncies. Com va indicar una de les participants, 茅s important trobar espais p煤blics que facin el 鈥渃aliu鈥 que antigament feia la foguera de la cuina a les cases, on les fam铆lies i especialment les dones tenien un espai com煤 per a compartir i cuidar-se.

 

馃枑馃徎 脡s un grup intercultural amb l鈥檕bjectiu de fer un barri feminista i lliure de viol猫ncia masclista, donar visibilitat a les dones, fer xarxa i un circuit d鈥檃companyament i suport. Moltes de les dones que participen d鈥檃questes trobades formen part de col路lectius o d鈥檈ntitats del barri. Fem un resum de les entitats que es van presentar:

 

馃 Mujeres Pa’lante 茅s un col路lectiu de dones que ajuda i acompanya a dones immigrants amb totes les dificultats que es troben pel fet de ser persones immigrades. Un espai d’acompanyament i d鈥檌nformaci贸 amb tallers d’autocura.

 

馃 Associaci贸 de Dones de Bangladesh 茅s una entitat que promou la cultura d鈥檕rigen a trav茅s d’activitats culturals. Ha col路laborat en moltes ocasions amb l鈥橭NG De ve铆 a ve铆 amb la recaptaci贸 d鈥檃liments.

 

馃 Vocalia de feminismes de l鈥橝ssociaci贸 de ve茂ns i ve茂nes de Sant Antoni. Va fer una petita presentaci贸 del projecte Punts Liles de Sant Antoni, dinamitzat per la mateixa vocalia i per altres entitats del barri. Recentment, aquest projecte ha guanyat el Premi 25N al millor projecte de prevenci贸 de les viol猫ncies masclistes.

 

馃 Associaci贸 de ve茂ns i ve茂nes de Sant Antoni. 脡s l鈥檈ntitat m茅s antiga del barri, fa 55 anys que funciona. El seu objectiu 茅s tenir cura de les necessitats del ve茂nat. Va ser el primer espai al barri en organitzar tallers per a que les ve茂nes tinguessin espais per a compartir -pintura, teatre, costura, puntaires-.

 

馃 Espai debat. Va n茅ixer com un grup de treball de dones psic貌logues i juristes, especialistes en viol猫ncies masclistes. Actualment forma part de la Federaci贸 d鈥橢ntitats Cal脿bria 66 i organitza xerrades i debats de temes d鈥檃ctualitat relacionats amb aquest 脿mbit.

 

馃 Espai Literari. Forma part de la Federaci贸 d鈥橢ntitats Cal脿bria 66 i actualment dinamitza quatre activitats regulars: Club de lectura, Jam liter脿ria, Libros viajeros i Reuniones Letraheridas. Gran part d鈥檃questes activitats estan dinamitzats per dones relacionades amb el m贸n acad猫mic, amb l鈥檕bjectiu d鈥檃propar la literatura i la cultura a tothom.

 

馃 El Servei Solidari de Sant Antoni fa una gran tasca d鈥檃companyament de les persones cuidadores i vetlla per les seves necessitats.

 

馃 Tamb茅 hi van participar de la xerrada a t铆tol personal diferents ve茂nes implicades que reivindiquen una barri m茅s hum脿, feminista, lliure de fum i soroll, poc amic de la gentrificaci贸 i on la maternitat no sigui un cam铆 de soledat i de p猫rdua de drets laborals.

 

El concepte de dones i cures va sorgir en moltes ocasions. Sant Antoni 茅s un barri envellit i es va incidir en que no hi han gaires espais per compartir experi猫ncies sobre les cures de les persones grans, que sovint recauen en les dones de l鈥檈ntorn familiar. Al final de la trobada i per a plantejar properes i exitoses trobades, es va posar en com煤 la necessitat de jerarquitzar interessos a debatre i com a conclusi贸 final es va acordar la necessitat de compartir els recursos totes les entitats participants per a empoderar les dones del barri.

 

馃憚 A banda de la xerrada, les participants van gaudir de l’actuaci贸 especial de Sandra Bautista, component de Dona Can莽贸, una comunitat de dones artistes que potencia el canvi cap a una societat m茅s feminista a trav茅s de la cultura.

 

Esperem en candeletes la propera trobada per a con猫ixer de primera m脿 qu猫 s’est脿 cuinant en aquest interessant grup de dones!.

0
WordPress Lightbox Plugin