Blog

Abisme Mistral

Presentació del llibre de Jordi Rodríguez Artés “Abisme Mistral”

 

📕 El llibre és un relat ficcionat amb retrats de la vida, les gents i els escenaris d’aquest extrem del barri de Sant Antoni als finals del franquisme. Un testimoni amb molts factors comuns a la memòria de Barcelona. Un recull veritable de vides extingides. Un temps poc senzill, a voltes heroic i gens lliure. Ens planteja l’abisme, com a profunditat i com a lloc inferior, sense oblidar que les regions abisals solen identificar-se amb “el país dels morts”.

 

L’editorial independent Tintamotora i els OusFerrats.com han col·laborat fent possible l’edició d’aquest llibre de Jordi Rodríguez i Artés. Una proposta literària que narra els escenaris, llocs i personatges d’un punt tel·lúric, que segons l’autor, existeix al bell mig del lloc on acaba la avinguda de Mistral. En el plànol un triangle, el vèrtex principal del qual uneix els carrers de Sepúlveda i Llançà amb l’avinguda del Paral·lel.

 

El llibre comença amb una oda que pretén convocar als qui, encara que desapareguts, donaven vida al mosaic social de l’avinguda de Mistral, especialment en el tram que va des d’Entença fins a l’extrem de Llançà i Paral·lel. La narració ens argumenta que segueixen existint, sota la mateixa avinguda, en una mena d’abisme, tot i que ens adverteix que les regions abisals solen ser «regne dels morts». No podem oblidar que, com explica en Jordi, en aquest vèrtex del triangle hi havia: el Pabellón Español del Deporte, més tard anomenat Canòdrom, la Fira de Mostres que era l’epicentre de la vida ciutadana en arribar l’estiu, a la plaça d’Espanya les casernes de la policia, a l’Avinguda de Roma casernes militars, l’escorxador i l’església de Sant Ferran. Aquesta multiplicitat i varietat d’activitats, al marge del comerç i algunes petites indústries, va crear un microclima social molt especial. Que és el que descriu la tercera part del llibre.

 

Jordi Rodríguez Artés


Barcelona 1956. Mestre, fotògraf i escriptor, ha desenvolupat diferents iniciatives culturals sempre al voltant de la imatge i la comunicació. Apassionat de la literatura, especialment de la relacionada amb el mar i amb Galícia. Des de l’any 2006 escriu un bloc a internet: ousferrats.com. Ha publicat en dos llibres col·lectius sobre el vídeo a l’escola. Formador, ponent i participant en diferents projectes sobre les TIC i la seva aplicació a l’escola. Ha realitzat exposicions de fotografia a Galícia i Barcelona, en el projecte fotogràfic, videogràfic i literari “Costa da Morte Mareas de Vida”, desenvolupat conjuntament amb Manuela Vida. Autor del projecte “Augas de Buxo” per a la Fundació C. J. Cela.

 

📩 abismemistral@gmail.com
👀 Youtube


0
WordPress Lightbox Plugin