🪑 Veïna, baixa la teva cadira! Trobada de dones de Sant Antoni
💜 Amb el lema “Veïna, baixa la teva cadira!, Un espai on conèixer altres dones, xerrar i perquè no, canviar el món” el 20 de gener de 2023 i en el marc de la Festa Major de Sant Antoni s’ha celebrat la Trobada de dones de Sant Antoni. Les dones de Sant Antoni fa temps que es reuneixen per a parlar tots aquells temes de barri que les afecten. I és que les dones representen més del 50% del veïnat i la seva opinió ens importa i molt. Es va convocar al recent inaugurat Espai veïnal del Mercat de Sant Antoni. Les baixes temperatures feien recomanable el canvi d’ubicació, del carrer a un espai cobert. Quin gran encert! Va resultar un espai molt idoni per a compartir opinions i experiències. Com va indicar una de les participants, és important trobar espais públics que facin el “caliu” que antigament feia la foguera de la cuina a les cases, on les famílies i especialment les dones tenien un espai comú per a compartir i cuidar-se.
🖐🏻 És un grup intercultural amb l’objectiu de fer un barri feminista i lliure de violència masclista, donar visibilitat a les dones, fer xarxa i un circuit d’acompanyament i suport. Moltes de les dones que participen d’aquestes trobades formen part de col·lectius o d’entitats del barri. Fem un resum de les entitats que es van presentar:
🧐 Mujeres Pa’lante és un col·lectiu de dones que ajuda i acompanya a dones immigrants amb totes les dificultats que es troben pel fet de ser persones immigrades. Un espai d’acompanyament i d’informació amb tallers d’autocura.
🧐 Associació de Dones de Bangladesh és una entitat que promou la cultura d’origen a través d’activitats culturals. Ha col·laborat en moltes ocasions amb l’ONG De veí a veí amb la recaptació d’aliments.
🧐 Vocalia de feminismes de l’Associació de veïns i veïnes de Sant Antoni. Va fer una petita presentació del projecte Punts Liles de Sant Antoni, dinamitzat per la mateixa vocalia i per altres entitats del barri. Recentment, aquest projecte ha guanyat el Premi 25N al millor projecte de prevenció de les violències masclistes.
🧐 Associació de veïns i veïnes de Sant Antoni. És l’entitat més antiga del barri, fa 55 anys que funciona. El seu objectiu és tenir cura de les necessitats del veïnat. Va ser el primer espai al barri en organitzar tallers per a que les veïnes tinguessin espais per a compartir -pintura, teatre, costura, puntaires-.
🧐 Espai debat. Va néixer com un grup de treball de dones psicòlogues i juristes, especialistes en violències masclistes. Actualment forma part de la Federació d’Entitats Calàbria 66 i organitza xerrades i debats de temes d’actualitat relacionats amb aquest àmbit.
🧐 Espai Literari. Forma part de la Federació d’Entitats Calàbria 66 i actualment dinamitza quatre activitats regulars: Club de lectura, Jam literària, Libros viajeros i Reuniones Letraheridas. Gran part d’aquestes activitats estan dinamitzats per dones relacionades amb el món acadèmic, amb l’objectiu d’apropar la literatura i la cultura a tothom.
🧐 El Servei Solidari de Sant Antoni fa una gran tasca d’acompanyament de les persones cuidadores i vetlla per les seves necessitats.
🧐 També hi van participar de la xerrada a títol personal diferents veïnes implicades que reivindiquen una barri més humà, feminista, lliure de fum i soroll, poc amic de la gentrificació i on la maternitat no sigui un camí de soledat i de pèrdua de drets laborals.
El concepte de dones i cures va sorgir en moltes ocasions. Sant Antoni és un barri envellit i es va incidir en que no hi han gaires espais per compartir experiències sobre les cures de les persones grans, que sovint recauen en les dones de l’entorn familiar. Al final de la trobada i per a plantejar properes i exitoses trobades, es va posar en comú la necessitat de jerarquitzar interessos a debatre i com a conclusió final es va acordar la necessitat de compartir els recursos totes les entitats participants per a empoderar les dones del barri.
👄 A banda de la xerrada, les participants van gaudir de l’actuació especial de Sandra Bautista, component de Dona Cançó, una comunitat de dones artistes que potencia el canvi cap a una societat més feminista a través de la cultura.
Esperem en candeletes la propera trobada per a conèixer de primera mà què s’està cuinant en aquest interessant grup de dones!.