Auditori Joan Bordetas
🤗 Ens complau informar-vos l’Auditori de Calàbria 66 ha estat rebatejat per Auditori Joan Bordetas.
En Joan Bordetas Castells, veí del barri de Sant Antoni ens va deixar l’estiu passat, deixant una petjada immensa per la seva entrega comunitària i per tota la tasca que va realitzar pel barri de Sant Antoni i la ciutat de Barcelona.
Va iniciar la seva trajectòria a l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri de Sant Antoni l’any 1984. Des de llavors ha tingut un paper constant a la “Soci” en tots els àmbits. Ha destacat per la seva capacitat de tenir una visió global de les necessitats del barri, així com pel seu tarannà constant en l’assoliment d’acords amplis amb l’objectiu de millorar el nostre entorn i mantenir viu el teixit veïnal. Va ser co-redactor del pla d’equipaments Sant Antoni 2000, presentat el 1986, un estudi a fons de les mancances i necessitats bàsiques del barri, que llavors quasi no tenia serveis públics. D’aquest document van néixer les reivindicacions que van permetre aconseguir, sovint amb esperes exasperants, la remodelació de l’Avinguda Mistral, l’escola pública Ferran Sunyer, Cotxeres Borrell, l’escola bressol Tres Tombs, el Centre de dia… D’aquest pla va sorgir l’any 1988 la revista Sant Antoni 2000.
També va formar part de la Fundació Joan Lairisa (els tallers de la “Soci”) i del moviment educatiu de les ampes. Entenent que el comerç de proximitat forma part essencial de la vida del barri i que sempre és millor associar-se per tenir més força, va participar també en la constitució de Sant Antoni Comerç, incloent els botiguers, el Mercat del fresc, els Encants i el Mercat del llibre dominical.
Durant uns anys va ser conseller del Districte. Formava part del Consell Ciutadà de l’Eixample i del Consell de Ciutat. També es va incorporar a la junta de la Favb com a tresorer i, en representació de la mateixa, participava al Consell d’Associacions de Barcelona. L’any 2018 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona en reconeixement al seu treball al Barri de Sant Antoni i per la seva aportació a la ciutat, a proposta del Consell del Districte de l’Eixample.
Els darrers anys es va implicar en la construcció del projecte veïnal de Calàbria 66, ha participat activament en la Taula Comunitària de Sant Antoni en representació de l’AVV i, els darrers mesos, venia a les reunions sobre la reurbanització de la Ronda Sant Antoni per trobar una solució de màxim consens. Una de les darreres tasques en que va estar implicat va ser planificar el treball de difusió per donar a conèixer els fruits de la lluita veïnal a Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample.
En Joan Bordetas creia en el moviment associatiu com un espai de defensa dels drets de la societat civil i de foment de la convivència, i que, en paraules seves: “el canvi social no es fa des de l’actuació individual sinó que només és possible de forma col·lectiva, anant plegats”.
En Joan ha estat una peça clau en la transformació del Barri de Sant Antoni. Avui la ciutat és una mica més orfe, i com a activista social mereix un reconeixement. És i serà un referent de la tasca de la societat civil organitzada als barris. Persones com ell són les que necessitem a les ciutats per evitar que s’imposi l’egoisme i per mirar sempre pel bé comú. A nosaltres ens quedarà el seu llegat i les seves ensenyances per construir un entorn millor.
🖐🏻 Entitats impulsores: Associació veïnal de Sant Antoni, Consell d’associacions de Barcelona, Federació d’associacions de veïns i veïnes de Barcelona, Federació d’Entitats Calàbria 66.
📝 Extret de l’article recollit en la revista que publica l’Associació veïnal de Sant Antoni el desembre de 2022.
📺 Reportatge a Betevé; minut 5